Artikler » Lag sikkerhetskopi - enkelt og gratis

Lag sikkerhetskopi - enkelt og gratis

Lag sikkerhetskopi - enkelt og gratis last ned
De færreste tar seg tid til de ti minuttene det tar å sikre filene med et sikkerhetskopieringsprogram, før de har opplevd uhellet én gang først. Nå finnes det ingen unnskyldning for å vente til familiebildene har blitt slettet pga en defekt harddisk, e.l. Vi har nemlig funnet et gratis sikkerhetskopieringsprogram, som kan stilles inn til fortløpende å ta sikkerhetskopier av de viktige filene dine - helt automatisk.


Programmet heter Cobian Backup og er freeware. Du kan begynne med å laste ned Cobian Backup her. Nå skal det installeres. Under installasjonen kan du velge språk. Her er muligheten for å velge norsk, så gjør med fordel dette.


Nå har du installert sikkerhetskopieringsprogrammet og du er dermed klar til å opprette en sikkerhetskopieringsoppgave i programmet. Du gjør dette ved å klikke på ikonet, som er markert på bildet nedenfor:Nå vises følgende vindu:Her er navnet det eneste du må forandre, dersom du selv vil. De andre innstillingene er som de skal være, med mindre du har spesielle krav til sikkerhetskopieringen.


På venstre side kan du velge "Filer". Her skal du, i det øverste induet (Fra) velge de filene og mappene som skal sikkerhetskopieres. Du kan trekke filene og mappene over fra et annet vindu/stifinneren, eller bruke den innebygde funksjonen "Legg til". Når du har valgt de filene som skal sikkerhetskopieres, skal du velge plassering av sikkerhetskopien. Igjen kan du trekke en mappe over fra et annet vindu/stifinneren, til stedet som sikkerhetskopien skal plasseres i, eller du kan bruke den innebygde "Legg til"-funksjonen. Du plasserer mappen som sikkerhetskopien skal lagres i, i det nederste vinduet (Til).


Nå kan du gå videre til neste punkt på venstre side, som er "Tidsplanen". Her kan du velge hvor, når tid og hvor ofte Cobain Backup skal sikkerhetskopiere de valgte filene dine. Du kan f.eks. velge ukentlig, fredag kl. 17:00. Så tar programmet sikkerhetskopi av de valgte filene dine, hver fredag kl. 17:00 (Husk å ha datamaskinen din slått på, på det angjeldende tidspunktet).


Deretter kan du velge punktet "Arkiv" til venstre. Her er det en god idé å velge "ZIP-komprimering". Det betyr at programmet lagrer sikkerhetskopien pakket ned i en komprimert .zip-fil. På denne måten tar sikkerhetskopiene dine mindre plass.


Nednefor kan du også velge å kryptere sikkerhetskopien. Dette gjør at uvedkommende ikke kan komme til sikkerhetskopien. Velg f.eks. "Blowfish" og legg til et passord som du kan huske. Markøren til venstre for passordet markerer hvor sterkt eller svakt passordet ditt er. Se bildet nedenfor:Nå kan du klikke OK, så er de viktige filene dine sikret helt gratis og automatisk i fremtiden. Til slutt er det viktig å plassere sikkerhetskopien på en annen (fysisk) stasjon enn den hvor filene du sikkerhetskopierer er lagret på. På denne måten er sikkerhetskopien sikret, dersom stasjonen går i stykker. En opplagt mulighet er å plassere sikkerhetskopien på en ekstern stasjon, som er sikret mot innbrudd og brann, slik at også filene dine er sikret under disse omstendighetene. God fornøyelse!


Merk: Dersom de filene du ønsker å sikkerhetskopiere fyller mange gigabyte, så kan sikkerhetskopieringsprosessen ta svært lang tid, hvis du har valgt både å komprimere og kryptere. Velg til og fra etter humør.