Blog

Det er flere store trender som venter oss innenfor internettverdenen i 2020. Noen av dem har man kanskje allerede sett begynnelsen på, men mye tyder på, at de nedenstående trender kommer til å bli det helt store i år.  Les videre for å finne ut mer om hva vi kan vente oss at blir det nye store på nettet i 2020.

 

Ansiktsgjenkjenning

Ansiktsgjenkjenning er en teknologisk trend som har begynt å gi seg til kjenne i forbindelse med sikkerhet på mange elektroniske enheter, men begynner også å bli mer og mer fremtredende på nettet. Det er ikke så lenge siden at de aller fleste smarttelefoner kunne åpnes og kontrolleres med fingeravtrykk. Dette fant man så senere ut av ikke var det sikreste metoden for å holde smarttelefonen så privat som den burde være og derfor fant man på andre metoder som kunne være sikrere. Nå finnes det knapt en telefon som lanseres uten ansiktsgjenkjenning. Det blir tydelig for eksempel med Apples nye flaggskips-telefon iPhone 11, men også med flere Android-telefoner.

Det er viktig å påpeke at teknologien bak ansiktsgjenkjenning i seg selv ikke er en helt ny og 2020-spesifikk ting. Du har faktisk fått scannet ansiktet ditt utrolig mange ganger, kanskje til og med uten at du vet det. De fleste som har Facebook vet, at Facebook har mulighet for å kjenne igjen ansiktet ditt for å se hvem som skal tagges i et bilde og for å identifisere bilder av deg generelt. Dette er også en teknologi som gir seg til kjenne i Apple’s ‘Bilder’- app. Du har kanskje også prøvd å gå gjennom den elektroniske passkontrollen på flyplassen? Ansiktet ditt scannes og registreres her og. Du blir med andre ord scannet mye mer enn du tror. I Kina er denne teknologien allerede utbredt i en grad som kan minne litt om direkte overvåkning. Her blir borgere og turister scannet hele tiden og det er satt opp overvåkningskameraer overalt. Dette har i sin tur ført til ekstremt lave kriminalitetsrater fordi det rett og slett er umulig å gjøre noe galt uten å bli tatt.

Ansiktsgjenkjenning er altså det helt store når det kommer til å bidra til økt sikkerhet når vi ferdes både i virkeligheten og på nettet, men det finnes også andre innovasjoner som bidrar til at nettopp økt sikkerhet online, kanskje er den største trenden av alle.

 

Beskyttelse av persondata

Ansiktsgjenkjenning er en av de tingene som på mange måter føles litt sci-fi og leder oss faktisk også til det neste punktet på listen over internettrender i 2020. De siste årene har vi sett flere teknologiske innovasjoner fra forskjellige deler av tech-bransjen som på magisk vis smelter sammen og fører til nye trender. Sikkerhet på nettet er blitt det helt store og den generelle forbruker er blitt mye mer bevisst om å beskytte persondata og kun besøke nettsider som overholder dette. Det begynner å bli lenge siden vi klikket oss hemningsløst inn på alskens pop-up reklamer helt uten å tenke oss om, og derfor er det en positiv trend at sikkerhet på nettet blir ivaretatt i en my større grad i 2020. Revolusjonerende innovasjoner innenfor sikkerhet på nettet og beskyttelse av persondata kommer faktisk fra spillbransjen. Her ser man mange gode eksempler på hvordan dine persondata blir beskyttet når man skal spille casino og poker online. I disse tilfellene er det nemlig ekstremt viktig at personopplysninger og data blir trygt ivaretatt og store aktører fra spillbransjen har derfor gått i bresjen for å sikre dine data på best mulig måte. Dette er en trend som heldigvis også har smittet over til andre bransjer, og det kan være en av grunnene til at vi ser et økt fokus på nettsikkerhet over hele linjen i dag.

 

Kunstig intelligens 

En annen spennende og sci-fi-aktig tendens som kommer til å få mer plass i 2020 er kunstig intelligens. Du har kanskje allerede gjort deg kjent med Apple’s Siri eller Amazon’s Alexa? Hvis du har det så er du en del av en stor revolusjon innenfor kunstig intelligens. Mye tyder på at dette er en bransje i stor vekst og en tendens som bare kommer til å vokse seg større dette året. 

Vi ser også en tydelig økt trend i at flere nettbutikker og tjenester benytter seg av kunstig intelligens i forbindelse med kundeservice. Du har kanskje allerede snakket med en robot flere ganger uten å være klar over det! Bare for å nevne noen store aktører her i Norge, så har blant annet Posten fått en chatfunaksjon basert på kunstig intelligens, en såkalt chatbot. Dette kommer vi kun til å se mye mer av i 2020. Det som er interessant med kunstig intelligens i forbindelse med chat bots, er at de i begynnelsen kanskje ikke virker så nyttige som de kommer til å bli i fremtiden. Jo mer data og korrespondanse chatbot’en har, jo mer lærer den og kan hjelpe deg bedre i fremtiden. Helt primitive chat bots fremstår derfor ikke like nyttige som chat bots med mye erfaring. Dette er en viktig ting å merke seg innenfor revolusjonen av kunstig intelligens - den fungerer best når den allerede har lært en del!

 

Kan ikke lenger forestille oss en offline virkelighet

Vi lever nå i en i stigende grad virtuell verden som vi tidligere bare har sett på film og TV. Kunstig intelligens i form av såkalte virtuelle assistenter vil altså bli en mye mer prominent ting på nettet i 2020. I tillegg til andre innovasjoner som ekstremt økt fokus på sikkerhet på nettet og ansiktsgjenkjenning ser det ut til at vi nærmer oss en ny etappe i internettets levetid, der vi for alvor har begynt å innse hvor stor effekt og betydning internett og den online virkeligheten generelt har på livene våre. Vi kan rett og slett ikke lenger forestille oss en utelukkende offline verden, og det er et tydelig tegn i seg selv på at online er kommet for å bli på alvor og vi som forbrukere oppnår både økt bevissthet og sikkerhet i møte med den virtuelle verden.