Blog

Når man vurderer å gjennomgå operasjon med gastrisk bypass, møter fremtidige pasienter to forskjellige operasjonstyper. Så hvilken passer dine behov når det kommer til valg, mini gastrisk bypass vs full gastrisk bypass?  

 

Mini gastrisk bypass vs full gastrisk bypass

Det er viktig å vite, hva som er likhetene og hva som er forskjellene mellom de to typene gastrisk bypass-operasjonene, når du skal velge mellom de to.

Full gastisk bypass

Dette er prosedyren de fleste tenker på når de hører ordene "bariatrisk kirurgi". Under den fulle gastriske bypass-prosedyren blir magen delt inn i øvre og nedre poser, og tynntarmen blir delvis ført om. Dette gjøres for å hjelpe pasienten ned i vekt ved å begrense mengden kalorier de kan konsumere i et enkelt måltid, samt begrense antall kalorier som kan tas opp av kroppen under fordøyelsesprosessen. Når det gjelder fordelene ved en gastrisk bypass-operasjon, er den største fordelen at den fremmer vekttap på to tidligere nevnte måter, noe som betyr raske resultater på kort sikt og pågående resultater på lang sikt. Samme som andre typer slankeoperasjoner kan det effektivt bidra til å behandle problemer som diabetes og hypertensjon.

 

Mini gastrisk bypass

Mini gastrisk bypass er veldig likt fullt gastrisk bypass når det gjelder både hva som gjøres fysisk og hvilke resultater som forventes etter å ha gjennomgått prosedyren. Under mini gastrisk bypass-operasjon er magen, den samme som under hele gastrisk bypass, også delt inn i øvre og nedre poser, så vel som tynntarmen blir også delvis ført om. Hovedforskjellen er at mini gastrisk bypass-operasjon utføres på en annen, modifisert måte som innebærer mindre omdirigering av tarmen. Denne typen prosedyre tar også kortere tid enn den tradisjonelle full gastriske bypass. Fordelene ved å gjennomgå mini gastrisk bypass er at resultatene av denne prosedyren kan sammenlignes med et tradisjonelt gastrisk bypass, men den oppnås gjennom en kortere og mindre invasiv kirurgisk prosedyre. Det betyr vanligvis at bedringsprosessen er enklere og det er mindre sjanser for å få komplikasjoner.

 

Hvilken skal man velge?

Siden prosedyrene i seg selv og de forventede resultatene er ganske like, kan det være en utfordring å velge mellom de to. 

Mini gastrisk bypass vs fullt gastrisk bypass

Siden prosedyrene er ganske like kan det være vanskelig å bestemme hvilken som er den riktige. Mens mini gastrisk bypass kan virke som et flott alternativ til den tradisjonelle, full gastriske bypass, på grunn av kortere operasjonstid og lettere bedringsprisess er det risikoen for at vekttapet oppnådd med mini gastrisk bypass ikke vil være så dramatisk 

 

som de kunne være etter å ha gjennomgått full gastriske bypass. Dette kan ende med at pasienten trenger ytterligere behandling for å oppnå ønskede resultater. Selvfølgelig er hvert tilfelle individuelt, og slike avgjørelser tas etter nøye diskutert den individuelle situasjonen med kirurgene. Etter detaljerte evalueringer og gjennom diskusjoner med pasienten, kan kirurger fortelle pasienten hvilken operasjon som tilfredsstiller deres behov best.

 

Tenker du på disse operasjonene? Vil du finne ut hvilken operasjonstype som er best for deg? Besøk Overvekts-operasjoner.no, for å finne ut mer og ta kontakt med fagpersoner, så hjelper de deg å ta avgjørelsen! 

 

Foto: Unsplash.com