Blog

Når du skal begynne med investering er det et par sjekkpunkter du burde innom før du begynner. I og med at det kan være vanskelig å vite hvor man skal starte, så har vi laget en liten sjekkliste til deg over ting du bør være klar over før du begynner. Hvis dette ikke er nok for deg, kan det være en ide å ta en titt på nettet, Aksjeskole har blant annet mye bra om aksjemarkedet og investering.

 

En enkel sjekkliste 

Her skal vi presentere deg for en liten sjekkliste du kan bruke før du investerer for første gang.

  1. Personlig økonomi: Det er viktig at du er klar over egen økonomi før du begynner med investering. Du bør ikke ha dyr gjeld som forbrukslån eller kredittkortgjeld. Vær klar over at ting ikke alltid går som det skal og ha derfor klar en buffer om noe skulle gå galt. Sist men ikke minst må du ha et budsjett over dine egne inntekter, så du vet akkurat hvor mye du har til overs til investering.
  2. ASK: En Aksjesparekonto er ikke et must, men kan være en god ide for deg som ønsker å investere. Her får du muligheten til å ha tre kontoer, som vil se ut som en og samme konto nå du ser i nettbanken; en bankkonto for salg og kjøp, en fondskonto for aksjefond og en verdipapirkonto der enkeltaksjene oppbevares. Med ASK får du også utsatt skatt, noe som virkelig kan være en stor fordel for mange.
  3. Strategi: Du må velge en strategi, noe som sier noe om hvordan du skal kjøpe og selge. Du kan velge å investere i for eksempel aksjefond, passive eller aktive fond eller obligasjonsfond. Her skal du bare tenke over hvor høy risiko og hvor høy avkastning du ønsker.
  4. Portefølje: Sett sammen en stor og variert portefølje. En portefølje er en samling av dine verdipapirer, f. Eks fond og aksjer samlet i en slags dokumentmappe. Invester i forskjellige aksjefond eller enkeltaksjer – ikke legg alle egg i samme kurv.

Det er kanskje litt å velge mellom, men her fikk du en liten sjekkliste du kan gå ut ifra. Hvis du vil lære mer norske aksjefond kan du lese mere her.