Blog

Dette er betalt innhold.

Nytt studie viser at grilling over kull frigir flere aromaer

Griller du over kull, eller griller du over gass? Det er det helt store spørsmålet hver eneste sommer, og det er fordeler ved begge deler. Gass forurenser mindre, er bedre for helsa og mye enklere, men kullgrill smaker simpelthen bedre. I hvert fall hvis vi skal tro på vitenskapen.

 

Smaksstoffer og aromaforbindelser

For å forstå hvorfor, så blir man først nødt til å forstå at smak ikke bare er smak. Det norske språket mangler kanskje noen ord og uttrykk i denne sammenhengen, men på engelsk skjelner man mellom ”flavour” og ”taste”. Smak kan brytes ned i smaksstoffer, og i munnen din finnes det fem reseptorer som kan kjenne igjen følgende fem smaker: søtt, salt, surt, bittert og umami.

Disse smaksstoffene er ikke de eneste som får maten vår til å smake noe, for innenfor smak har vi både smaksstoffer og aromaforbindelser. Hjernen vår er bare ikke designet til å kunne skille disse fra hverandre.

 

Kull gir mer aroma

Maten på grilltallerkenen din smaker med andre ord mer enn summen av ingrediensene. Det er kjemiske prosesser som endrer smaksopplevelsen, for eksempel det at aminosyrer og sukkerforbindelser kan nedbryte fettstoffer, men de oppstår uansett hvordan du tilbereder maten. I tillegg kommer aromaer som frigis når du biter i maten din. Det er aromaene som skaper den større og bredere smaken ved maten, og her har grillkull en fordel i forhold til gass: guaiacol-aromaen.

Det er nå det begynner å bli litt teknisk. Guaiacol er en aromaforbindelse som skapes når du bruker varme til å nedbryte trestoffer. Her frigis harpiks som har vært brukt til å holde tråder av cellulose sammen for dermed å danne tre, og når disse frigis, skaper det en røykfull, krydret og baconaktig aroma. Faktisk er den smaken som de fleste forbinder med bacon stort sett tresmak – om enn i en mye mindre konsentrert versjon.

 

God strålevarme

Det er også en annen fordel ved kullgrill i forhold til gassgrill. Strålevarmen fra kull gir den dype, røykfylte smaken. Det er vi enige om. Dog, når man åpner lokket fra en gassgrill, så siver all varmen ut. Det blir akkurat som når du åpner døra til ovnen på kjøkkenet. Med strålevarmen fra kullet skjer noe helt annet, for varmen er mer konstant. Grillkull blir jo vanvittig varme, og det lukker kjøttets overflate og holder dermed mer på saften i kjøttet. På den måten får maten også den gode grillsmaken som den altså ikke kan få i en gassgrill, ei heller i en ovn.

 

Lån til en ordentlig kullgrill hos Nanofinans.no

En kullgrill er som regel mye billigere enn en gassgrill. Det hele avhenger selvfølgelig av størrelsen og kvaliteten, og hvis du har en skikkelig kullgrill, så kan du grille året rundt. Det er faktisk mange som hevder at grilling i minusgrader og snø gir den beste smaken. Så hvis du ikke har prøvd vintergrilling ennå så kan det varmt anbefales. Om du ikke har pengene akkurat nå så kan du besøke nanofinans.no og søke om et lån på dagen. Det behøver jo ikke å dreie som om de store summene, men noen ganger har man rett og slett ikke pengene før neste lønningsdag. Nanofinans.no hjelper deg med å finne det riktige lånet blant 13 forskjellige långivere, slik at du kan finne det lånet som passer best for deg. Det er snakk om forbrukslån, og du behøver dermed ikke å stille sikkerhet. Hos nanofinans.no kan du få et lån med nominell rente fra 6,39% til 21,95%, mens den effektive renten varier fra 6,81% til 24,4%. Hvis du for eksempel søker om et lån på 150.000 kroner med en effektiv rente på 13,2% over 10 år, så vil kostnaden bli på 112.573 kroner. Totalt blir det altså 262.573 kroner.