Blog

Netthandel blir mer og mer populært, ikke minst blant oss nordmenn. Faktisk så handlet vi for  nesten 100 milliarder kroner i 2016, noe som er en økning på 16% fra året før. Og det er flere årsaker til økningen. Billigere pris og større utvalg er blant hovedårsakene. Ofte prøver man varen i butikken, før man bestiller den billigere over nettet. Men prisen er ikke alltid hovedårsaken til at vi kjøper over nettet. Nå handler de fleste av oss på nettet for bekvemmelighetens skyld. Netthandel er enkelt, leveringen sikker, og man kan gjøre det fra sofaen hjemme i stua, eller mens man er ute på tur i skogen. Den allestedsnærværende mobiltelefonen gjør sitt til, at vi nå handler på nett som aldri før.

Mer norsk netthandel

Det har vært mange dommedagsprofetier omkring netthandelen. En av dem er, at økt netthandel vil være døden for de norske nettbutikkene. Grensen for tollfri handel med utlandet økte nemlig fra 200 til 350 kroner i fjor. Disse profetiene ser ikke ut til å holde stikk, da man faktisk kan se en liten nedgang i andelen nordmenn som handler i utenlandske nettbutikker. Vi velger faktisk mer og mer norsk, rett og slett for å hegne om de norske butikkene.  Da man stadig handler gjennom utenlandske nettbutikker, er det fordi utvalget er større, og produktene ikke eksisterer i de norske butikkene.

Reiser er favoritten

Nesten halvdelen av hva nordmenn omsetter for på nettet, går til kjøp av reiser. Det føles alltid godt å sitte i sofaen en vinterdag og bestille en reise til varme land. Den nest mest populære varegruppen, er klær og sko. Og tro det eller ei, men undersøkelser viser, at det er unge menn i alderen 25-34 år som er de aller ivrigste kundene innenfor denne varegruppen.

Deler til bilen på nettet

En tredje varegruppe som har hatt en merkbar økning innenfor netthandel den seneste tiden, er kjøp av reservedeler til biler, samt dekk og felger – for eksempel på Dekkonline.  Her kan det nemlig være mange penger å spare. I de senere år har det blitt mye enklere for privatpersoner å kjøpe dekk online. Nå kan man, i tillegg til å søke på dekkdimensjoner, taste inn sin bilmodell eller registreringsnummer. Slik får man fram en liste over passende dekk. Utvalget er dessuten nesten alltid større og billigere i en nettbutikk, enn det den ville være i butikken.

Enkelt og greit

Det er flere grunner til hvorfor vi handler mer og mer på nettet. Da man tidligere handlet på nettet for å spare penger, og kanskje til og med gjøre et kupp, handler vi nå mest fordi det er enkelt og lettvint. Vi kan handle når vi vil, og hvor vi vil. Fra PC ‘en, nettbrettet eller spesielt mobilen. Mobiltelefonen har på kort tid forandret vår atferd når det kommer til netthandel. Den er vår hovedkilde til informasjon, den er lett tilgjengelig, og de fleste nettbutikkene har vært raske til å utvikle spesialtilpassede sider og apper til mobiltelefonen. Det hele har gjort det lettere for oss som forbrukere.  Og netthandelen har nok kommet for å bli, og hvis utviklingen mot en mer forbrukervennlig handel fortsetter, så er det helt fint. Enkelt og greit!