Blog

Annonse

Det er mange som har mulighet til eller ønsker å ha hjemmekontor. For noen holder det med en bærbar PC som kan tas med til sofaen, lenestolen eller til godstolen på verandaen når været tillater det. For andre kreves det langt mer utstyr for å kunne jobbe hjemmefra. Dersom du har plass, er det alltid godt med et skrivebord, en egnet stol, en skriver og en PC med stor nok kapasitet til det du trenger.

Akkurat nå har dette med hjemmekontor blitt mer aktuelt enn noensinne, og det er ikke til å komme forbi at for mange av oss kan et hjemmekontor bli realiteten selv etter at koronakrisen er over.

Finn ut hva du trenger

Skal du gå til innkjøp av utstyr til hjemmekontoret, må du først og fremst tenke over hva du trenger. Dette kan være ting som:

  • Et stort nok skrivebord.
  • En god stol.
  • Bokhylle til oppbevaring av permer og slikt.
  • Raskere internettforbindelse.
  • Ergometrisk tastatur
  • PC med større kapasitet.
  • Diverse programvare.
  • Stor nok eller flere PC-skjermer.

Deretter bør du gjøre jobben med å sjekke priser, så du finner ut hva det du trenger faktisk koster. På denne måten får du en oversikt over hvor mye penger du trenger å låne for å ordne hjemmekontoret.

Bruk en sammenligningstjeneste og en lånekalkulator

Det kan være en god løsning å søke om et forbrukslån når du virkelig har behov for det. Likevel er det smart å sørge for å verken låne mer enn du trenger og kan betale tilbake samt sørge for at lånet ikke koster mer enn nødvendig.

Ved å bruke en lånekalkulator kan du finne ut hvor mye beløpet du ønsker å låne kan koste deg per måned i avdrag. Dette vil være et estimert forslag, men gir deg likevel en god pekepinn på avdragets størrelse. Da ser du fort om avdraget vil passe inn i ditt budsjett.

Dersom du velger å benytte deg av en sammenligningstjeneste som, for eksempel, LoanScouter, vil du få en oppdatert oversikt over banker og långivere på markedet.

Eksempel på lån - Loanscouter.com: Zmarta.no - Beløp: 65 000 kr o/5 år. Effektiv rente: 16,6%. Etableringsgebyr: 950 kr. Termingebyr: 45 kr. Totalt: 93 730 kr.

Effektiv rente

Det er den effektive renten som er lånets prislapp. Bak dette prosenttallet finner du den nominelle renten og de gebyrene banken tar. Dette er som regel to ulike gebyrer, nemlig etableringsgebyret og termingebyret. Det første må du betale én gang, og det andre dukker opp hver måned.

Det er den effektive renten du skal sammenligne når tilbudene dine kommer inn. Jo lavere dette tallet er, desto billigere er lånet ditt.

Det er kredittvurderingen som avgjør

Ingen som søker om lån i Norge, kommer utenom kredittvurderingen. Dette er en vurdering som banker og långivere gjør helt automatisk, og som norske myndigheter har pålagt dem å gjøre. I denne vurderingen, eller kontrollen om du vil, sjekkes offentlige registre som, for eksempel, gjeldsregistret. Opplysningene som kommer frem viser din betalingshistorikk, hvor mye gjeld du har fra før, både sikret og usikret, og om du har noen betalingsanmerkninger.

Resultatet vil avgjøre om du får et lånetilbud, og hva den effektive renten du får tilbud om vil ligge på.

En medsøker kan være løsningen

Dersom du vet at du kanskje vil få problemer med å låne det beløpet du trenger for å utstyre hjemmekontoret ditt, kan det være lurt å ha en medsøker. Dette er en person som søker om lånet sammen med deg, og som dermed også vil stå som ansvarlig for lånet. Det er mest vanlig å spørre en samboer, partner eller forelder, og det er viktig at begge parter er klar over ansvaret som følger med.

Digital søknadsprosess

Søknadsprosessen foregår digitalt ved at du fyller ut skjemaet på nett. Du vil også få svaret levert digitalt, som regel på e-post. Hvor lang tid det tar før du får pengene inn på kontoen vil avhenge av om du må skanne inn og oversende ekstra dokumenter, og på selve transaksjonstiden. Det tar uansett ikke altfor lang tid før er klar til å jobbe hjemmefra.