Blog

Annonse:

I dag er det normalt at aktører av, spesielt, smålån reklamerer med lån på dagen. Dette kan være et alternativ hvis du plutselig står i en veldig vanskelig økonomisk situasjon, men du likevel være nøye og strukturert dersom du tar opp lån uten sikkerhet. Denne låneformen har høyere renter enn lån med sikkerhet, og kan derfor bli kostbart ved mislighold.

Har du bestemt deg for å søke om å få smålån utbetalt på dagen, bør du søke tidlig på morgenen. Her sender du inn alt av nødvendige opplysninger og dokumentasjon som banken krever fra deg. I tillegg må du signere elektronisk med BankID, bare da kan du i enkelte tilfeller få pengene utbetalt til din konto samme dag som søknaden blir godkjent.

 

Har du hørt om SMS lån og mikrolån?

Flere aktører av smålån og forbrukslån benytter også reklamering av det man kaller SMS lån og mikrolån. SMS lån finnes imidlertid ikke i Norge. Låneformen stammer fra Sverige, der det var mulig å ta opp lån uten sikkerhet via SMS for noen år tilbake. I dag er ikke systemet i bruk.

Man betegner både SMS lån og mikrolån som smålån med en mindre lånesum. SMS lån og mikrolån er egentlig det samme som smålån, og felles for disse er at du ikke kan få lån uten at banken gjennomfører en kredittsjekk.

Et mikrolån er et smålån som banken tilbyr sammen med en kort låneperiode, i tillegg til en relativt høy rente. Generelt sett kalles et lån for mikrolån dersom lånesummen ligger på mellom 1000 og 20.000 kroner. Går man over 20.000 kroner omtales gjerne lånet som et smålån.

 

Hva koster et smålån på dagen?

Ved å ta opp et smålån kan du oppleve renter på alt mellom 25% og 200%. Rentesatsen avhenger imidlertid av deg, eller mer presist, bankens vurderinger om deg og din økonomi, lånebeløpet du velger å ta opp og nedbetalingstiden på lånet.

Ofte må du også betale et etableringsgebyr og termingebyr i forbindelse med smålån. Dette er kostnader som er med på å øke den effektive renten betydelig på smålån uten sikkerhet.

 

Er det mulig å få forbrukslån på dagen?

Skal man være realistisk, så får man i de aller fleste tilfellene ikke forbrukslån utbetalt på dagen, dette skyldes at banken må foreta en kredittsjekk av deg som kunde. Du må også få godkjent søknad samt signere alle lånepapirer før du kan få pengene på konto. Dersom du har alt dette klart før du søker, kan låneprosessen gå noe raskere.

 

Lån på dagen med BankID

Har du din egen personlige BankID som du kan signere med når du skal søke om smålån og forbrukslån, vil låneprosessen gå en god del raskere enn om banken må sende alle lånepapir hjem til deg. Da slipper du tiden det tar med postgang og manuell behandling.

 

Aktører reklamerer vanligvis med lån på dagen

De fleste aktører innen lån uten sikkerhet, reklamerer med at smålån kan bli utbetalt på dagen, men det betyr ikke at det skjer hver gang noen søker om det. Dette kan skje dersom du søker tidlig på en virkedag, får godkjent søknaden med en gang, signerer låneavtalen med BankID, og sikrer deg om at låneaktøren har fått at av nødvendig informasjon før formiddagen. Da kan du være så heldig at du får smålån utbetalt på dagen.

 

Vurder dette dersom du trenger et lån på dagen

Når man er i desperat behov for penger raskt, er det enkelt å bli uforsiktig. Det er viktig at du tenker klokt og realistisk med tanke på din egen økonomi. Aksepterer du et tilbud om smålån bør valget ditt være godt gjennomtenkt.