Blog

Myndigheter, selskaper og hackere forsøker alle å tilegne seg informasjon om aktiviteten vår. Så hvordan kan man beskytte seg mot stadig mer avanserte teknologi?

 

Data har for lengst blitt en kommersiell vare og det er mange som kjemper om tilgang til den. Dette har ført til en eksplosjon av såkalt spionvare rettet mot privatpersoner og selskaper. Videre er det mange som tror at bare hackere forsøker å samle inn sensitiv informasjon om deg, men dette er langt fra sannheten.

 

Myndigheter, selskaper og svindlere samler alle inn så mye informasjon de kan gjennom avansert teknologi. Dette kan være gjennom å infisere mobiltelefoner, nettbrett og datamaskiner man har i sin besittelse, men også gjennom informasjon vi etterlater oss på nett. Vi skal derfor se nærmere på hvilken risiko dette medfører, samt hvordan du kan beskytte deg mot spionvare på enhetene dine.

Slik fungerer spionvare

Tidligere måtte man gjerne laste ned en link som lastet ned skadelig programvare på enheten din, men disse dagene er for lengst over. Teknologiselskaper som israelske NSO Group sin programvare Pegasus kan oppnå fjernstyrt tilgang uten at brukere trykker på noe som helst. Ved å opprette en bakdør inn i enheten din kan de tappe den for informasjon - eller de kan bruke innebygde funksjoner til å overvåke eieren av enheten.

 

Dette har blitt spesielt aktuelt etterhvert som hver og en av oss går rundt med en smarttelefon i lommen. Disse har både kamera og mikrofon innebygd, noe som betyr at vi går rundt med en opptaksmaskin uansett hvor vi går. Slike funksjoner er noe spionvare utnytter til å overvåke eieren av enheten.

 

Selv om det gjerne er hackere mange er redd for på nett, så er myndigheter, bedrifter og utviklere aktive brukere av spionvare. Du bør derfor ta alle forholdsregler for å beskytte enheten din mot nysgjerrige øyne når du først logger deg på nett.

 

Så hvordan kan man egentlig beskytte seg mot noe man ikke ser? Her vil nok mange miste motet, men det finnes heldigvis noen tiltak du kan gjøre for å øke sikkerheten din på nett.

Forebygg spionvare på enheten din

I første omgang bør du være skeptisk til å laste ned ting på nett. Vi har allerede sagt at Pegasus ikke krever nedlastning, men de fleste spionvarer formidles fortsatt gjennom at man får tilsendt en link som installerer programvaren. Her er det greit å vise generell forsiktighet når man skal laste ned noe på nett, men være spesielt forsiktig når det gjelder linker man har fått tilsendt uoppfordret. Tilsvarende kan det være greit å vite omhu når man oppdager tilbud som rett og slett virker for gode til å være sant.

 

Videre bør du ha en aktiv VPN på enhetene du benytter deg av. Dette er programvare som krypterer trafikken din, noe som gjør den vanskeligere å oppdage på nettverk. Selv om noen programvarer ikke trenger å lastes ned, så må de fortsatt oppdage enheten din før de kan angripe. Så lenge du er ‘usynlig’ vil det derfor redusere risikoen for slike angrep betydelig. En del VPN tjenester har også en ad blocker inkludert i tjenesten sin, noe som kan beskytte deg ytterligere.

 

En del hackere benytter seg nemlig av reklame og annonsenettverk når de skal spre programvaren sin. Ved å benytte en ad blocker vil du effektivt stenge disse ute, og dermed eliminere risikoen for at du trykker på en ondsinnet annonse. Videre vil en VPN gjøre det vanskeligere for nettsteder å samle inn informasjon om enheten din, slik at du ikke etterlater deg et spor på nett.

 

Sist, men ikke minst bør du tilse at alle enheter alltid er oppdatert med siste tilgjengelige programvare. Utdatert programvare kan ofte gi en kjent svakhet som hackere benytter seg av for å oppnå tilgang til enheten din. Pass derfor på at du har gode rutiner for når du skal oppdatere PC-er, nettbrett, smarttelefoner og andre enheter koblet til nett. Ikke glem at smartenheter som støvsugere, kjøleskap og lysstyring også bør oppdateres regelmessig.

Oppsummering

Det er stadig vanskeligere å opprettholde personvernet på nett, og spionvare har for lengst blitt en vanlig del av hverdagen vår. Derfor er det viktig at man har gode rutiner for hvordan man skal beskytte seg på nett for at det ikke skal havne sensitiv informasjon på avveie. I denne artikkelen har vi derfor sett nærmere på hva spionvare er for noe, hvordan de fungerer og ikke minst hvordan du kan forebygge infeksjon av slik programvare på enhetene dine.

 

Her kan en VPN være et godt verktøy for beskyttelse, men det er også viktig at du har gode rutiner på nett. Unngå nedlastning av ukjent programvare, oppdater enheten din regelmessig til siste versjon og ikke oppgi sensitiv informasjon på nett unødvendig. Dette kan gjøre det vanskeligere for hackere å følge aktiviteten din og dermed beskytte deg bedre langsiktig