Artikler » Disk fragmentering - hvorfor er det nyttig og hvordan fungerer det?

Disk fragmentering - hvorfor er det nyttig og hvordan fungerer det?

Disk fragmentering - hvorfor er det nyttig og hvordan fungerer det? last ned

Du har kanskje hørt om diskfragmentering før, men hvorfor gjør du det virkelig og hvordan du gjør det. Dette vil vi forklare alt om hvorvidt du har en Windows-PC eller en Mac med enten en vanlig harddisk eller den nyere form SSD. Deretter vil du vite mer om diskfragmentering, og vil gjerne gi deg en gå til dette, så les mer nedenfor.


Hva er diskfragmentering?


Dine individuelle filer på din PC eller Mac er delt inn i mange små biter på harddisken din. Disse bitene er spredt over hele disken i disse småbitene, og bruker derfor hele diskplassen, i stedet for å produsere små hull på disken som ikke kan fylles av større filer. Dette er generelt en veldig smart løsning, da harddisken, som nevnt, blir utnyttet til det beste av sin evne. Ulempen med denne fragmenteringen av filer er at det generelt reduserer hastigheten til harddisken, da det tar lengre tid for den å lese og skrive filene du trenger eller har brukt. En vanlig harddisk er en plate, akkurat som en CD som deler eller deler er spredt ut. Nøkkelen som da beveger seg rundt denne disken, må finne og lese disse brikkene, og jo lenger den er mellom disse brikkene, desto lenger tid tar det for å finne og lese filen du trenger.


Hvilken diskfragmentering kommer inn på harddisken, er at den Defragmenterer dine individuelle filer slik at de blir samlet i en enkelt klump på harddisken din. Dette betyr at når filene dine er enklere for harddisken å finne og dermed få raskere å lese denne filen du vil åpne. Dette resulterer i at PC eller Mac blir raskere og får bedre ytelse. Diskfragmentering kan dermed forbedre ytelsen til harddisken, og dermed din PC eller Macs grunnleggende ytelse. Men om en diskfragmentering er nødvendig på harddisken din, avhenger også av den faktiske bruken av disken og filsystemet på selve disken, men på en vanlig PC er det en god ide å diskutere harddisken jevnlig. Det kan imidlertid ta lang tid, og du bør derfor også vurdere om det kan lønne seg på den bekostning.


Forskjellen mellom Mac og en Windows-PC


Det er en grunnleggende anbefaling til disk fragmenter din egen vanlige Windows PC. Det er imidlertid en annen historie når det gjelder Mac, hvor på Windows PC har du et innebygd diskfragmenteringsverktøy, fordi det ikke er noe på en Mac. Men hvorfor? Det er litt annerledes når det gjelder diskfragmentering på en Mac, her styrer systemet alt av seg selv, slik at du ikke finner et innebygd diskfragmenteringsverktøy på din Mac, og derfor betaler det ikke for å bruke penger og tid på å laste ned et verktøy for dette og begynne på disk fragmentering hans Mac selv. Dette er sant hvis du har en Mac med en vanlig harddisk eller en med en SSD. Hvis du har en med en SSD, er det absolutt ikke nødvendig.


Disk fragmentering på SSD


Det er litt annerledes når det gjelder SSD-er. En SSD-plate er konstruert på en helt annen måte enn den tradisjonelle disken med en disk som roterer inne. En SSD blir mer slitt og tregere, jo mer du beveger deg rundt filer og generelt bruker den. Vi har tidligere utelatt diskfragmentering på Mac, så vi vil konsentrere oss om Windows-PCer. Selv om en Windows-PC ikke er så god til å holde styr på og til og med Optimalisere stasjonen som en Mac, er det ikke en god ide å lage en diskfragmentering hvis du har en Windows-PC med en SSD. SSD er smartere enn den tradisjonelle harddisken, og vil derfor sørge for å holde oversikt over filene dine slik at de alltid er tilgjengelige raskt. Derfor er det i utgangspunktet ikke til fordel for disk fragmentering av SSD som den bærer det unødvendig. Men hvis du føler at SSD har bremset, er det en god ide å rydde opp stasjonen i stedet, helt manuelt.


Windows fragmenteringsveiledning


På din Windows-PC er det greit å lage en disk fragmentering av harddisken din og dermed få den Defragmentert Optimalisert for en høyere ytelse. Slik Optimaliserer du harddisken:  1. Velg søkefeltet i oppgavelinjen og skriv Defragmenter.

  2. Velg Defragmenter og Optimaliser disk.

  3. Velg diskstasjonen du vil Optimalisere ilis over harddiskene dine.

  4. Velg Optimaliser knappen.