Artikler » Langsom PC? Få en raskere PC gratis!

Langsom PC? Få en raskere PC gratis!

Langsom PC? Få en raskere PC gratis! last ned
Har du, som mange andre, opplevd at PC-en din med tiden er blitt langsommere, mer ustabil og at det føles som om internettforbindelsen er blitt langsommere? Da har Download Central.no sannsynligvis løsningen til deg her, og det trenger ikke koste deg en krone.

Download Central.no har satt sammen guiden på følgende måte: Vi har identifisert fire problemer som er typiske årsaker til en langsom PC. Til disse problemene har vi funnet fire løsninger ved hjelp av programmer i filarkivet vårt.

Ytterligere har vi delt opp løsningene til problemene i to kategorier. En gratis løsning og vår anbefalte løsning. Typisk vil den gratis løsningen fungere nesten like bra som våre anbefalte løsninger. Forskjellen består hovedsakelig i enkeltheten for deg. Den gratis løsningen vil ofte kreve litt mer IT-kjennskap, og litt mer arbeid fra din side enn vår anbefalte løsning. Den anbefalte løsningen er valgt ut fra hvor du får mest verdi per betalte krone, og typisk vil løsningen ikke koste mer enn et par hundre kroner, som til gjengjeld kan spare deg for mye arbeid. Men vurder det og prøv selv – for samtlige av våre anbefalte løsninger kan prøves helt gratis.

Skal det gå fort? Så last ned programmene markert med fet skrift nedenfor. Installer og kjør dem, så sørger det for å gjøre din langsomme PC sikker og rask igjen.Sikkerhet


Først og fremst må vi sikre oss at det ikke er hull i din PCs sikkerhet. Disse hullene vil kunne la virus, spyware og lignende infiltrere din computer og gjøre den sløv, utnytte den og dens internettforbindelse, utnytte dine personlige opplysninger, filer osv.

Den gratis løsningen


Den gratis løsningen er meget god, men ikke fullstendig. Den beskytter deg effektivt mot virus, men en rekke mindre men allikevel farlige hull forblir åpne. F.eks. beskyttes du ikke mot hackere, det tas ikke backup av dine personlige data osv. Det finnes også en løsning på det meste av dette, så les endelig videre.

Du skal først og fremst ha et godt, gratis antivirusprogram. Vi anbefaler både AVG Antivirus Free Edition og Avira Free. Begge programmene sikrer deg godt, men vi her på Download Central.no mener at AVG for tiden er mest brukervennlig. Disse programmene er gratis fordi de prøver å få deg til å kjøpe en premium-versjon av programmet. Dette kan være frustrerende, og for folk som ikke har de store IT-kunnskapene er det også litt skremmende, da man blant annet får beskjed om at PC-en kan være i fare.

Nå er du godt sikret mot virus, og vi skal ha installert en firewall på PC-en din (Husk å slå av Windows innebygde etter installasjonen hvis du bruker denne). Den beskytter mot f.eks. hackere. Her kan vi anbefale ZoneAlarm Free, som sikrer deg godt mot uautorisert inn-/utgående trafikk.

Du er nå godt sikret, gratis. Men du oppnår ikke samme beskyttelse som i vår anbefalte løsning, som også er en mye mer brukervennlig og oversiktlig løsning.

Vi anbefaler


Kort og godt at du laster ned, installerer, prøver og kjøper Norton 360. Som navnet antyder, så beskytter programmet deg året rundt og fra alle bauger og kanter. Innebygd i dette ene programmet er antivirus, antispyware, firewall, automatisk online backup og en rekke andre sikkerhetsforanstaltninger. Dessuten skremmer Norton 360 ikke med advarsler for å få deg til å kjøpe mer. Det oppdaterer seg selv, er lett å komme i gang med, oversiktlig osv. Download Norton 360 her.Drivers


Kort fortalt så er drivers små biter software som sørger for at hardwaren i PC-en din kan kommunisere med resten av systemet. Uten drivere fungerer ikke grafikkort, motherboard, skjerm osv. Med feil drivere installert fungerer heller ikke de enhetene som er involvert. Med for gamle drivere kan din PC bli langsom eller crashe. Med andre ord så er det viktig at dine drivere er de helt riktige, og de sist oppdaterte.

Den gratis løsningen


Du kan oppdatere dine drivere selv. Du kan finne alle drivere du har bruk for hos produsenten av hver enkelte hardware-enhet. Dette krever et godt kjennskap til IT og noen timers arbeid per måned.

Du kan også laste ned det populære freeware-programmet, SlimDrivers. SlimDrivers finner selv gamle og feil drivere på PC-en og oppdaterer dem for deg.

Den anbefalte løsningen


Vårt mest populære program til automatisk oppdatering av drivere er DriverScanner. DriverScanner er et kvalitetsprogram som ytterst effektivt og sikkert finner de beste drivere til dine individuelle hardware-enheter, og som samtidig har adgang til en svært stor database av drivere. Dette sikrer at selv om du har installert en noe mindre kjent hardware, så kan programmet med stor sikkerhet hjelpe deg allikevel. Programmet er gratis å prøve, men koster i sin fulle versjon 189,95 kr. Det er en god investering og det sikrer at produsenten bak, Uniblue, har mulighet for fortsatt å oppdatere databasen over drivere og forbedre programmet, til alles fordel.
Download DriverScanner.Hurtigere PC


En rekke innstillinger, ødelagte filer og lignende kan være med til å gjøre PC-en din langsom. Vi har software som retter opp på dette og sørger for at dette ikke skjer i fremtiden.

Den gratis løsningen


Den gratis løsningen består egentlig av flere løsninger da vi ikke kjenner til et freeware-program som kan ordne alle disse tingene på én gang.

1) Et program som grundig og løpende defragmenterer din harddisk (ikke relevant for folk med flash HD). Over tid fordeles data nærmest tilfeldig rundt på harddisken din. Hvis vi sier at harddisken har fra plass 1-100, så kan et program eller spill ligge på plass 1, 56 og 100. Din computer skal nå bruke mer tid på å kjøre programmet enn hvis det lå samlet på f.eks. plass 1, 2 og 3. Programmet Defraggler kan effektivt defragmentere dine drev og løse dette problemet. Tips: Du kan også bruke Windows innebygde defragmenterings-software.

2) Et kontroversielt emne er registreringsdatabasen. En halvpart mener at feilregistreringer her kan gjøre computeren din sløv, andre mener at dette ikke stemmer. Med bakgrunn i praktiske tester på Download Central.no sine kontor-computere er vår oppfatning at det har betydning – men mest for oppstarten av PC-en. Våre PC-er ble f.eks. 15 - 35 % raskere i oppstarten. Selve hastigheten i Windows økte kun med 5 - 10 %. Men vi synes det er viktig å være klar over dette. Download TweakNow RegCleaner her.

3) Plassen på harddisken kan bli kritisk og ubrukelige filer kan være forstyrrende for din computers effektivitet. Freeware programmet CCleaner rydder gratis opp i alt dette for deg.

4) Et typisk problem som virkelig sløver ned PC-en din er mangel på RAM i visse situasjoner. Det er programmer som kan rense dine RAM og løpende tilpasse forbruket alt etter hvordan du bruker computeren. Duplicate Cleaner er av den typen programmer og gratis å bruke.

5) Avinstaller programmer korrekt. Installerte og ikke korrekt avinstallerte programmer kan gjøre PC-en din langsom. Sørg for skikkelig avinstallering i første omgang med Revo Uninstaller.

6) Dette burde kanskje ha vært det første punktet. Men kjør diverse gratis diagnoseprogrammer for å analysere og se hvor problemet med din langsomme computer ligger. Du finner den type programmer her: Diagnose

Vi anbefaler


Det var de viktigste programmene. De rike har mange gleder, og det gjelder også i dette tilfellet. Men faktisk har de fleste nok råd til denne gleden. Den heter SpeedUpMyPC, og er et danskspråklig program som faktisk klarer alle de viktige tingene for deg. Rensning av diverse områder på din PC nå og løpende, samt optimering av diverse innstillinger. Prøv gratis SpeedUpMyPC her og se om det ikke er verd pengene.

(Tips: Kjøper du både SpeedUpMyPC eller Driverscanner, så får du en gave eller rabatt. Det er pga. en samlet rabattpakke kalt PowerSuite, som du kan få glede av her).Til slutt


Nå bør du ha en markant raskere PC. Det er noen viktige grunnregler du også bør følge:

1) Installer ikke flere av samme type program. F.eks. mer enn ett antivirusprogram. Det tar mye plass på harddisken, kan skape konflikter og mer skade enn nytte.

2) Husk å avinstallere software som du sjeldent eller aldri bruker. Det tar plass på harddisken, i registreringsdatabasen osv.

3) Forsøk å samle så mange funksjoner i så få programmer som mulig. Hvis du har råd til det, så velg våre anbefalte løsninger i stedet for å installere mye gratis software. Er budsjettet i krise, så start med de gratis løsningene. De virker nesten like godt, men de er ikke å foretrekke. Vi har selv de løsningene som vi anbefaler å få installert på våre PC-er.

4) Gjør det nå! Hvis du ikke kommer i gang nå, så er det liten sjanse for at du får gjort det senere. For hver dag som går er det større sjanse for at ondsinnede personer og programmer utnytter sikkerhetshullene, og plutselig kan konsekvensene være uoverskuelige. På samme måte bruker du kanskje hver dag 10 minutter på å vente på din langsomme PC fordi dine drivere, registreringsdatabase osv. ikke er up-to-date.

-Bruk 10 minutter på løsningen nå og spar 3 600 minutter i året!