Artikler » Slik sikrer du datamaskinen din, gratis!

Slik sikrer du datamaskinen din, gratis!

Slik sikrer du datamaskinen din, gratis! last ned

De fleste har opplevd det. Plutselig blir datamaskinen langsommere enn en skilpadde med en murstein bundet til skallet, startsiden din har blitt forandret, det dukker stadig opp poppopp-vinduer og andre uforklarlige ting skjer. Dette er typiske symptomer på dårlig sikkerhet på datamaskinen. Og dette er bare de mindre farlige truslene. Uten sikring kan selv amatører gjøre stort sett som de vil med datamaskinen din. Dette inkluderer tyveri av identiteten din og bruk av datamaskinen din til ulovlige formål. Hvordan sikrer man så datamaskinen sin? Skal du være på den sikre siden, bør du lagre programmene nedenfor på en CD, formatere datamaskinen din og installere samtlige, før du går online igjen! Gjør du ikke dette, kan datamaskinen din bli infisert så snart du starter datamaskinen igjen. Med mindre du allerede har store problemer med virus, o.l. er det kanskje ikke nødvendig å formatere den igjen, men det anbefales. Oppdater Windows
Som en begynnelse må du oppdatere Windows. Det er avgjørende at du har de nyeste sikkerhetsoppdateringene, og som det aller minste Service Pack 2 dersom du fremdeles bruker Windows XP. SP2 løser de største sikkerhetsproblemene som følger med Windows! Disse oppdateringene kan du hente hos windowsupdate.microsoft.com.


 


Oppdateringer generelt
Å ha de siste oppdateringene av programmene sine, er alfa-omega. Ikke bare oppdateringer til sikkerhetsprogrammer, som antivirus og brannmur er viktige. Det kan til tider forekomme programmeringsfeil i programmer som Messenger, e-postklienter, nettlesere, osv., som rettes ved hjelp av oppdateringer. Får man ikke rettet disse feilene, kan de utnyttes av folk som vil skade deg, og vil ha adgang til datamaskinen og nettbanken din. Nå er det imidlertid laget et gratis program, som sørger for at programmene dine alltid er oppdaterte. Det heter Secunia PSI og du kan hente det gratis her her.


 


Antivirus
Neste skritt er å sikre seg mot virus. Dette kan gjøres både effektivt og gratis. Du skal kun finne et godt antivirusprogram. Dersom du ikke ønsker å betale for det, finnes det som sagt flere utmerkede, gratis alternativer. Vi på Download Central.no anbefaler Avira Antivirus, som gir deg god sikkerhet, gratis. Det er likevel ikke så profesjonelt som f.eks. Bullguard Antivirus, eller Download McAfee VirusScan. Men forskjellen fra Avira Antivirus til de kommersielle programmene er dog så liten at det pt. ikke er verd å investere i de kommersielle programmene, med mindre man har spesielle preferanser.


 


Brannmur
Nå når du er sikret mot virus, skal du sikres mot hackere og tyveri av personlig informasjon og filer. Dette gjøres lett med en brannmur. Men dette er en jungel å finne frem i. Mange har brukt ZoneAlarm Free, og er fornøyd med det. Våre tester har imidlertid vist at denne gratisversjonen svært lett kan ødelegge mer enn den gjør nytte. Og dersom det skjer en feil, finnes det ingen hjelp å hente hos produsenten, uten å betale vel å merke. Til gjengjeld har vi kun godt å si om Sygate Personal Firewall, som også er gratis å bruke. Den gir god sikkerhet, god oversikt og er relativt enkel å bruke.


 


Spyware
Til slutt kan du velge å installere Anti Explorator, som sørger for at forskjellige nettsider ikke plasserer spionvare på datamaskinen din. Spyware undersøker preferansene dine ved å registrere hva du gjør på nettet. Det er som regel ikke i seg selv skadelig, men det er krenkende og ubehagelig for de fleste å bli undersøkt på alle kanter, hver gang man klikker på en lenke.


 


Oppsummering
For å være godt sikret anbefaler vi at du installerer følgende: