Blog

Tradisjon tro stilles det store forventninger hver gang Apple innkaller til pressekonferanse og denne gangen stod det flere spennende nyheter på menyen. I tillegg til avduking av Apple Watch 3 og Apple TV 4k, kunne selskapet lansere to helt nye iPhone-modeller, kalt iPhone 8 og iPhone X. 

Det er hele ti år siden første iPhone ble lansert og Apple markerer jubileet med to utgaver av den populære telefonen - iPhone 8 og iPhone X. iPhone 8 er videreføringen av iPhone 6 og 7 og skiller seg ikke vesentlig designmessig fra forgjengerne. I tillegg til oppgradert ytelse har den fått noen artige funksjoner. Den store nyheten er at telefonen er vann- og støtavvisende, og har i tillegg det Apple beskriver som det hardeste glasset bransjen har å by på. For de som liker trådløs lading er iPhone 8 gode nyheter - telefonen kommer nemlig med innebygd støtte for Qi.

Rent teknisk kommer iPhone 8 også med noen godbiter. Apple har for første gang designet sin egen GPU, og denne er bygget inn i en ny prosessor kalt A11 Bionic, som lover å være hele 30 prosent raskere og mer energieffektiv enn forrige modell iPhone 7. Rent lydteknisk har den nye modellen fått stereohøyttalere, tilsvarende man finner på nyere iPad-modeller. Les mer teknologiske artikler her.

Apple har lenge vært gode på foto og bilderedigering, og det er derfor alltid knyttet stor spenning til hvilke spesifikasjoner og funksjoner de beste mobilkameraene får ved lansering av nye modeller. iPhone 8 lanseres i standard- og Plus-utgave, og 8 Plus har litt flere fotofunksjoner enn det som finnes i standardutgaven. Felles er at de begge kommer med et kamera på 12 megapiksler. I Plus-utgaven får du kamera med vidvinkel og telelinse, i tillegg til optisk zoom på opptil 10x. iPhone 8 Plus har i tillegg en ny og spennende beta-utgave av en portrettfunksjon som skal gi en mer profesjonell lyssetting når du tar portrett. 

Ifølge Apple skal også telefonen komme med en av de beste mulighetene for videoopptak som er å finne i noen telefon. Apple har utviklet en egen kodek som gjør at du har mulighet for å lage sylskarpe videoer i 4K, og med slow-motion i full HD som tar 240 bilder i sekundet. 

Telefonen skal være på det norske markedet i løpet av september, og prisene ligger fra 7790,- for iPhone 8 og fra 8890,- for iPhone 8 Plus. 

 

iPhone X

Steve Jobs viste alltid evnen til å kunne overraske med nye produkter på sine pressekonferanser, og nåværende Apple-sjef Tim Cook virker å fortsette denne trenden. Da den første iPhone ble lansert i 2007 brukte Steve Jobs den kjente frasen "one more thing" før han lanserte det som skulle bli verdens mest populære mobiltelefon, men arven etter Jobs lever videre og Tim Cook brukte samme frase for å lansere iPhone X nå 10 år senere. 

Dette er telefonen som alle tech-folk har ventet på og den er stappfull av godbiter. Apple skriver selv at på iPhone X er skjermen alt. Den ikoniske hjemknappen er forsvunnet og erstattet med en helt ny 5,8-tommers Super Retina HD-skjerm som skal være mer intelligent enn noensinne. Skjermen dekker hele forsiden og er basert på OLED-teknologi i stedet for LCD-teknologien som er benyttet på tidligere iPhone-utgaver. Oppløsningen er på 2436 x 1125 ved 458 ppi. Kabinettet skal være polert i rustfritt stål og skjermen er laget av et fingeravtrykkbestandig og oljeavstøtende belegg som skal holde skjermen ren. 

Den store nyheten er imidlertid Face ID-teknologien som erstatter fingertrykk-teknologien som tidligere er brukt. iPhone X skal kunne låses opp ved bruk at TrueDepth-kamera for ansiktsgjenkjenning. Dette er et infrarødt kamera som sjekker ansiktet ditt opp mot en skannet modell, og sammenligner ansiktet opp mot 30.000 punkter i modellen. Ifølge Apple var feilmarginen på Touch ID 1:50.000, mens det på Face ID opereres med en feilmargin på 1:1.000.000. Denne teknologien skal også være et fundament for flere andre spennende funksjoner på telefonen. 

iPhone X har ifølge Apple to kameraer med vidvinkel og telelinse på baksiden. Bildebrikken skal være av samme type man finner på iPhone 8 Plus. Her er det mulighet for å ta svært gode bilder og det er mulig for interesserte å melde seg på et fotokurs i praktisk teknikk på https://truestory.no/.