Blog

Markedet for senderettigheter blir alt tøffere, og de store internasjonale selskapene kjemper hele tiden om samarbeidsavtalene med for eksempel engelsk Premier League, tysk Bundesliga og i tillegg de skikkelig store sportshendelsene som OL eller Tour de France. Samtidig er det også alt færre som følger disse sendingene via lineær TV, så da er det strømmemarkedet som er det nye slagfeltet.

For den vanlige forbrukeren begynner det å bli relativt mange apper og tjenester å holde orden på, etter hvert som alle mediehus har sin egen tjeneste og app.

De obligatoriske appene for deg som følger med på fotball

For nordmenn som følger med på fotball i de litt mer kjente ligaene, er det heldigvis bare et par apper som er nødvendige:

  • TV2 har enn så lenge rettighetene til Premier League, selv om det er fra høsten 2022 vil være NENT, med blant annet Viasat Sport, som overtar rettighetene. Hvis man skal få tilgang til alt innhold fra Premier League må man kjøpe en egen pakke for det, som er relativt kostbar.
  • Den norske Eliteserien i fotball er det Discovery som har rettighetene til, så da gjelder det å finne fram enten Dplay eller Eurosport Player. Det går selvfølgelig også noen kamper på lineær TV, men strømming er absolutt førstevalget for å kunne velge fritt blant kampene. Når det gjelder spill på odds er norsk fotball nesten obligatorisk, og det er mange som følger med på norsk tipping resultater hver uke.

Hvor sendes OL i år? Og hva skjer med Tour de France?

I tillegg til de store ligaene som mange følger hele sesongen, skjer det mye annet spennende underveis. I 2020 handler det om for eksempel OL i Tokyo, EM i fotball for herrer og dessuten selvfølgelig Tour de France. Heldigvis er det mye som går igjen her, i og med at det er de samme store selskapene som sitter på rettighetene.

  • For å følge med på OL så er det igjen Eurosport Player eller Dplay som gjelder, da Discovery kapret rettighetene til OL for noen år siden. Mange nordmenn fikk med seg hvordan dette fungerer allerede i forbindelse med vinter-OL i 2018, så det skal ikke være noen overraskelser. Kanskje er det til og med noen som har hatt abonnementet på Eurosport Player helt siden den gang?
  • De fleste nordmenn vil foretrekke å følg Tour de France via sendingene til TV2, og da i TV2 Sumo-appen på nett. Nylig sikret TV2 dessuten rettighetene til Tour de France i mange år fremover, så Kaggestad, Lauritzen, Paasche & co vil være å se på TV2 Sumo i flere år til.

Apper for deg som vil følge med på skikkelig lokale sendinger

Utover disse store profilerte sportssendingene, finnes det dessuten et stort utvalg av lokale sendinger fra lavere divisjoner og lokale oppgjør. Her har strømming virkelig åpnet opp for å sende kamper som ellers aldri hadde hatt en sjanse å få komme til på større kanaler og plattformer.

Den ledende løsningen for disse lokale kampene er Direktesport, og det finnes apper både til mobile enheter og til smarte TV-er. Det er kanskje ikke så mange som har hørt om denne appen, men det er sannsynligvis flere som har fått med seg at det er en rekke aviser i Amedia-gruppen som skilter med at de sender lokale kamper direkte. Alt det skjer via Direktesport, så de som allerede har et abonnement på lokalavisen kan i tillegg ofte ha gratis tilgang til strømming via denne plattformen. I lavere divisjoner, og innenfor nisjesporter som bryting og lignende, er det ikke det samme presset når det gjelder betaling for senderettigheter – og derfor har Direktesport også mulighet til å sende fra en mengde lokale arrangementer.

Samlet er det altså ikke veldig mange apper man trenger for å kunne følge med på nesten alt av sport. Det er mulig å komme veldig langt med TV2 Sumo, Eurosport Player og Direktesport. I tillegg til disse kommer kanskje også Viaplay-apper, hvis det er noe der som interesserer allerede nå – og i hvert fall når Viaplay overtatt Premier League. Dessuten er det lett å glemme NRK, det sendes fortsatt veldig mye god idrett på NRK, og EM i fotball 2020 vil for eksempel gå på både TV2 og NRK. En ekstra fordel med NRK er selvfølgelig at alt innhold er gratis, i forhold til de andre appene kan et avsluttende råd være å følge litt med på abonnementene – slik at man ikke betaler for en rekke tjenester man ikke benytter.