Blog

Begrepet "refinansiere" er faktisk litt misvisende. Når du refinansierer boliglånet ditt, gjør du ikke om det; du erstatter faktisk ditt nåværende boliglån med et helt nytt lån. Det kan være med en annen utlåner enn den du opprinnelig jobbet med for å kjøpe boligen din.

Refinansiering har mange fordeler: Det kan tillate deg å senke den månedlige betalingen din, spare penger på renter i løpet av lånets levetid, betale boliglånet ditt tidligere og trekke fra boligens egenkapital hvis du trenger kontanter til noe formål.

 

Hvordan fungerer refinansiering av et boliglån?

Refinansieringsprosessen ligner på den opprinnelige søknadsprosessen for boliglån. En utlåner vil gjennomgå økonomien din for å vurdere risikonivået ditt og avgjøre om du er kvalifisert for den mest gunstige renten. Det nye lånet kan ha forskjellige vilkår – for eksempel å gå fra 30 år til 15 år eller en justerbar rente til fast rente – men den vanligste endringen er en lavere rente.

Det nye lånet ditt kan også tilbakestille tilbakebetalingsklokken. Si at du har betalt fem år på ditt nåværende 30-årige boliglån. Det betyr at du har 25 år igjen på lånet. Hvis du refinansierer til et nytt 30-års lån, starter du på nytt og har 30 år på deg til å tilbakebetale det igjen. Hvis du refinansierer til et nytt 20-års lån i stedet, betaler du ned lånet fem år tidligere.

Refinansiering kommer med avsluttende kostnader, som kan påvirke om det er økonomisk fornuftig for deg å få et nytt boliglån. Før du refinansierer, er det viktig å forstå hvor lang tid det vil ta før refinansieringskostnadene betaler seg sammenlignet med hvor lenge du planlegger å bo i boligen. Hvis du er usikker på om det passer for deg og din situasjon, ta en titt på Sambla.no slik at du får god oversikt.

 

Hvordan finne den beste refinansieringsrenten

Å handle for en konkurransedyktig refinansieringsrente kan spare deg for penger både på forhånd i avsluttende kostnader og over tid i månedlige betalinger. Å sammenligne priser og utforske de forskjellige alternativene som er tilgjengelige for deg er kloke skritt, ettersom ditt refinansierte boliglån vil erstatte det eksisterende lånet ditt.

Gitt hvordan rentene har økt i løpet av det siste året (og kan fortsette inn i neste år), kan det også være lurt å utforske en rentelås på ditt neste boliglån. En rentelås er en garanti for at en boliglånsforetaker vil respektere en bestemt rente til en bestemt kostnad for en bestemt periode. Denne beskyttelsen kan bidra til å stabilisere den månedlige betalingen din under ustabile rentetider.