Blog

Sony PlayStation var den første spillkonsollen som solgte over 100 millioner enheter. Men hvordan var det at Sony Interactive Entertainment klarte å oppnå den enorme suksessen? La oss starte med begynnelsen

 

Sony og Nintendo

Historien om PlayStation begynner i 1988, da Sony og Nintendo jobbet sammen for å utvikle Super Disc. Nintendo dominerte dataspill den gangen, og Sony hadde ennå ikke kommet inn på markedet. Men de var ivrige etter å komme i gang, og bestemte seg for å avslutte samarbeidet og prøve på egenhånd. Det skulle vise seg å være en klok avgjørelse, og i dag kjenner de aller fleste unge gutter og jenter Playstation-konsollene. Og selv mange av den eldre generasjonen har prøvd å benytte seg av en Playstation, uansett om det var noen av de tidligste på markedet, eller om det er de nyere Playstation 4 eller Playstation 5.

 

Super Disc

Super Disc var opprinnelig en CD-ROM som skulle være en del av Nintendos kommende Super Nintendo-spill. Men Sony og Nintendo skilte lag før lanseringen, og Nintendo bestemte seg for å bruke Philips som partner i stedet. Dermed kom Super Disc aldri ut på markedet, og ble aldri brukt av Nintendo.

 

I 1991 introduserte Sony en modifisert versjon av Super Disc som en del av deres nye spillkonsoll: Sony PlayStation. Forskningen og utviklingen av PlayStation begynte i 1990, og ble ledet av Sony-ingeniøren Ken Kutaragi. Konsollen ble avduket på Consumer Electronics Show i 1991, og Kutaragi var i flere år sentral i forsøket på å slå Nintendo i både popularitet og kvalitet.

 

En multimedie- og multi-purposeenhet

Det ble kun produsert 200 modeller av den første PlayStation (som kunne spille Super Nintendo-spillkassetter). Den opprinnelige PlayStation-konsollen var designet som en multimedia- og multi-purpose- underholdningsenhet, og kunne i tillegg til å spille Super Nintendo-spill, spille PlayStation-spill og CD-er. Men disse prototypene ble altså tatt av produksjonsbåndet, og har forblitt et samlerobjekt.

 

Sony Computer Entertainment, Inc.

Kutaragi utviklet spill i et 3D-polygon grafikkformat. Ikke alle på Sony godkjente PlayStation-prosjektet, og det ble flyttet til den separate avdelingen Sony Music i 1992.

Det nye selskapet tiltrakk seg utviklere og samarbeidspartnere som inkluderte Electronic Arts og Namco som var begeistret for den 3D-kompatible, CD-ROM-baserte konsollen. En av årsakene til dette, var at det var enklere og billigere å lage CD-ROM-plater sammenlignet med kassettene som ble brukt av Nintendo.

 

Lansert i 1994

I 1994 ble den nye PlayStation X (PSX) utgitt, og spilte kun CD-ROM-baserte spill. Konsollen var en slank og grå enhet, og PSX-joypad tillot langt mer kontroll enn konkurrentene. Det var noe forbrukerne satte pris på, og det ble solgt mer enn 300 000 enheter i den første måneden etter lanseringen i Japan.

 

Til USA i 1995

PlayStation ble introdusert i USA på Electronic Entertainment Expo (E3) i Los Angeles i mai 1995. Det var forhåndsbestilt over 100.000 enheter, og i løpet av et år hadde de solgt nesten to millioner enheter i USA og over syv millioner over hele verden. De nådde en milepæl på 100 millioner enheter ved utgangen av 2003.